Sociaal Centrum: spel op het scherpst van de snede


Zondag is bekend gemaakt dat een collectief met o.a. Occupy Tilburg een sociaal centrum wil beginnen in een pas gekraakt kantoren-complex in het centrum van Tilburg. Maandag werd een spannende dag waarin de ‘huurder/eigenaar’ niet wilde meewerken, de politie blufpoker speelde en de dreiging tot ontruiming voorlopig afgewend is. Een spel op het scherpst van de snede geschreven door iemand van het eerste uur:

Stadhuisplein 350 te Tilburg, maandag 12 december

Na het weekend met een geslaagde kraak en vele gesprekken over de mogelijkheden van het pand hoorde ik rond 12.00 uur gerommel aan de deur. Deze deur is één van de twee (vluchtroute) deuren aan de binnenkant van het kantorencomplex die direct leiden naar een verhuurd gedeelte met een andere ingang. Het was de kantoorbuurman die poolshoogte nam en vertelde dat ondanks de leegstand hij ook dit gedeelte van het complex huurt en wil dat wij om 17.00 uur vertrokken zijn. Zo niet, dan zou de politie ingeschakeld worden.

Nadat de buurman weer terugging begonnen we de spullen te verplaatsen en de ruimte af te sluiten zodat men niet nog eens via hier naar binnen kon. Maar de politie werd eerder ingeschakeld, twee agenten van Noodhulp Tilburg liepen samen met de buurman de bijna afgesloten ruimte binnen. We zouden in overtreding zijn en aangehouden worden maar na overleg, waaruit zij konden opmaken dat we op de hoogte zijn van onze rechten, kregen we tot 15.00 uur de mogelijkheid om te vertrekken. Als we besloten om te blijven dan zou de politie over gaan tot ontruiming.

Onze advocaat stelde dat men geen wettelijke basis heeft om over te gaan tot acute ontruiming. Hij heeft meteen een bericht gestuurd naar de politie en officier van justitie dat als men zou overgaan tot ontruiming een rechtszaak begonnen wordt. De inmiddels aanwezige media legde ook contact met de politie die ineens ‘niets kon vinden in de database’ over een ontruiming of aangifte van kraken.

Meer mensen/bezetters kwamen binnen en troffen voorzorgsmaatregelen voor een ontruiming waarvan de kans dat die daadwerkelijk ging plaatsvinden steeds kleiner werd. Inmiddels is het 15.30 uur en komen er twee kalende en redelijk potige mannen op de voordeur bonzen die ineens schichtig wegduiken als een persfotograaf de camera pakt. Zij zeggen ook dezelfde kantoorburen te zijn en namens de eigenaar te komen, wat ze uiteindelijk wilden was onduidelijk maar het leek niet helemaal pluis te zijn.

Het is nu zaak om alert te blijven en met zoveel mogelijk mensen verder te bouwen aan een sociaal centrum in Tilburg die huisvesting biedt aan een aantal bewoners en sociaalpolitieke activiteiten die bijdragen aan het protest voor een wereld waarin niet het grote geld regeert.


Artikel in de krant van het Brabants Dagblad op dinsdag  13 december 2011:

Andere internet-publicaties over maandag 12 december 2011:
12-11-11
Brabants Dagblad
13-11-11 Indymedia