Blockupy Frankfurt massale protestdagen

Weldaad helpt mee aan het internationale protest in Frankfurt van 16 tot 19 mei. Die dagen vergaderd de Europese Centrale Bank (ECB) in het financiële centrum van Europa en zullen er bezettingen, blokkades en demonstraties plaatsvinden. Dit om  het crisisbeleid te stoppen en te streven naar internationale solidariteit, vrijheid en echte democratie. In Tilburg is er een info-avond op 2 mei, staat er op 17 mei een bus klaar en is er op 23 mei een ‘na Frankfurt’ bijeenkomst. Kort gezegd zijn er in Frankfurt op 17 mei bezettingen van het financiële centrum, 18 mei blokkades voor de ECB en grote banken en 19 mei een massale internationale demonstratie.


Naast Tilburg zijn er ook info-bijeenkomsten in Amsterdam en Utrecht. Er zal dan worden ingegaan op: waarom de ECB?, Mobilisaties in het verleden (G8, WTO etc.) en hoe en wat er in Frankfurt gaat gebeuren. Heb je vragen en/of wil je mee participeren mail dan naar actie@georganiseerde-weldaad.nl

Verklaring (Indymedia):

Wij zijn activisten die een veelvoud aan bewegingen en strijden vertegenwoordigen vanuit verschillende Europese landen en elders, die in de afgelopen maanden en jaren in opstand zijn gekomen tegen de aanvallen op onze vrijheden, banen, en middelen van bestaan, die zich sterk geïntensifieerd hebben in de wereldwijde crisis. We hebben onze armen ineen geslagen en onze strijden en ervaringen gedeeld, en we zijn gaan beseffen dat we, in allerlei lokale vormen, dezelfde strijd voeren. Als nooit tevoren beginnen onze bewegingen elkaar te versterken: een werkelijk transnationale oppositie is aan het ontstaan.

Direct volgend op de wereldwijde actiedagen van 12M en 15M, waarbij we in onze eigen steden en regio’s zullen protesteren, zullen onze transnationale strijden zich samenvoegen in Frankfurt, de Europese spil van het mondiale kapitalisme en de plaats van herkomst van het leed en de ellende die de dictatuur van de markten heeft veroorzaakt voor miljoenen mensen.

We protesteren tegen de wijdverspreide verarming en ontkenning van democratische rechten die plaatsvinden in de Eurozone als onderdeel van de wereldwijde systematische crisis.

In de periferie van de EU ondervinden wij de extreme gevolgen van de politiek die wordt doorgedrukt door de Duitse en Franse overheden en wordt uitgevoerd door instellingen die representatief zijn voor het mondiale kapitalisme: de Europese Centrale Bank (ECB), het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de EU en de door hen opgelegde technocratische overheden. Miljoenen van ons zijn de armoede in gedrukt en worden tot ellende gedreven door bezuinigings- en structurele aanpassingsprogramma’s, de ontkenning van arbeidsrechten en het snijden in en privatiseren van publieke voorzieningen, zoals onderwijs, gezondheidszorg en sociale bijstand. We maken nu het plunderen van menselijke en natuurlijke hulpbronnen mee door zogenaamd democratische instellingen!

Deze processen zijn echter slechts het meest duidelijke teken van de precarisering van arbeids- en leefomstandigheden die mensen in heel Europa en daarbuiten ervaren. Onze sociale opstanden, die de interne grenzen van de EU overstijgen, zijn de uitdrukking van de verontwaardiging in actie buiten elke vorm van politieke vertegenwoordiging. Terwijl de representatieve democratie faalt, laten we haar achter en creëren we onze eigen democratische praktijk in de dagelijkse strijd tegen uitbuiting.

Wij zien de wereldwijde migratie als een ander duidelijk teken van de afwijzing van dit transnationale systeem van uitbuiting, haar grens-regimes en gewelddadige oorlogen. Het vernietigt onze aarde en primaire levensbenodigdheden. De situatie is dringend: we worden geconfronteerd met een door de mens veroorzaakte klimaatramp!

Tegelijkertijd ervaren we in Europa en daarbuiten ook de opkomst van politieke bewegingen die opkomen tegen de dagelijkse uitbuiting van mensen en de aarde, de sociale fragmentatie, precarisering en racisme waarmee ze ons proberen te verdelen en verzwakken. Door verbindingen tussen deze bewegingen te creëren en onszelf zichtbaarder en krachtiger te maken proberen we echte democratie in het hier en nu in de praktijk te brengen. In Frankfurt hebben we de mogelijkheid om deze verbindingen werkelijkheid te maken, en lokale strijden op een transnationaal niveau kracht bij te zetten. Wij zullen een cruciaal centrum van het mondiale kapitalisme blokkeren, waarbij we lessen trekken uit wat we hebben gezien in Oakland en de Occupy-beweging in de Verenigde Staten, die op hun beurt geleerd hebben van de revoluties in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de Indignados van Zuid-Europa. Laten we onze bewegingen samenbrengen in solidariteit om de strijd voort te zetten! Laat ons deze mogelijkheid niet missen om de agenda te zetten om onze gezamenlijke toekomst opnieuw uit te vinden!

Op 17 mei zullen we parken en centrale pleinen in het stadscentrum bezetten met onze tenten om ruimtes te creëren voor discussie en uitwisseling. Op 18 mei zullen we vanuit verschillende punten naar het financiële centrum optrekken: onze visie is een volledige blokkade van de ECB en alle andere belangrijke financiële instituties in Frankfurt om hun lopende zaken te stoppen. Op 19 mei zullen we onze omvang tonen in een massademonstratie en duidelijk maken dat we niet zullen toestaan dat onze samenlevingen vernietigd worden door financiële instellingen.

Suggesties voor participatie en wat te verwachten (Blockupy Frankfurt):

Here, we hope to share how international groups and persons (and others who have not been present in the planning structures up to now) can participate in #Blockupy Frankfurt, both in preparation for and during May 16-19. The action days are planned as participative and open, and their success depends on the presence, participation, creativity, initiative and spontaneity of everyone – please join in!!

MOBILIZATION

 • create digital and paper mobilization materials! post these online and share the links.
 • spread existing mobilization materials (send us your address so we can mail you printed flyers and stickers, and here are links to what we already have: http://www.european-resistance.org/en/material/banners ; http://www.european-resistance.org/en/videos
 • organize local teach-ins (especially on ESM, IMF, EU, role of German state in the EU, financial markets // direct democracy, alternative economies and commons, sustainability, basic income)
 • organize buses from your region to Frankfurt
 • contact  your local groups, neighbors, fellow unemployed, co-workers,  assemblies, academics, journalists, artists, actors and musicians.

DIY IN FRANKFURT

 • prepare teach-ins for Frankfurt: share your local situations and practices with others in Frankfurt! talk about the alternatives you already practice, exchange ideas with others. technology teach-ins would also be great: web 2.0, social media, etc.
 • prepare thoughts for discussion sessions on how to improve transnational collaboration..!
 • organize and set up live contacts between different squares around the world and Frankfurt via livestream
 • cooking in Frankfurt – please ask local teams if they might travel to Frankfurt (financing available)
 • carry out your own creative actions – help make the financial and commercial district a lively and colorful zone of continuous protest
 • create blockade and demonstration materials, and materials for your own creative actions (we will also have spaces and materials for this on Thursday – bring materials if you can!)
 • FLOOD FRANKFURT! plan creative protest actions for the Friday afternoon following the blockade – here is a map of the city center to assist in preparation (The ECB and the existing Occupy camp are at UBahnhof Willy-Brandt-Platz): http://www.blockupy-frankfurt.org/nl/node/116

PARTICIPATION IN PLANNED EVENTS IN FRANKFURT

 • have a person from your regional movement participate in the square of transnational struggles on the evening of Thursday, May 17, to explain local struggles both to other activists and the press, and discuss international links
 • invite activists from your local groups and struggles as speakers during and after the demonstration

LOCAL ACTIONS DURING #BLOCKUPY

 • prepare local actions (especially around EU Commission offices, banks, major  corporations profiting from the crisis) where those who cannot travel to Frankfurt can show solidarity and organize links to Frankfurt
 • international social media or press work in as many languages as possible during #Blockupy

OTHER

 • finances - we are working to secure financing in Germany, but money is very tight. we would like to provide financing for buses coming especially from  southern and eastern parts of Europe. we are working to get more German  groups involved in this fundraising, but if you or your group can  provide support (fundraising or money), please do so!
 • we are preparing solidarity bus tickets that can be sold for 15 euros, and we will use the money to finance buses from countries particularly affected by crisis austerity policies. if you or your group can help with this fundraising, let us know!

WHAT TO EXPECT IN FRANKFURT:
Before May 16

 • activists will be in Frankfurt starting at the beginning of May. individuals who can help out in this last-minute planning are welcome to join!

May 16

 • some German groups will arrive on this day for a smaller action against the ECB board meeting and also initial occupation

May 17

 • major day of arrival. please arrive in the morning, because we need the afternoon for asambleas and action training
 • take the squares – there are many green areas in and very close to the financial district in Frankfurt. This is where we will occupy. There is already an existing Occupy Frankfurt camp at this site. Even if we do not succeed in occupying the immediate area, we believe we will be able to occupy the adjacent green spaces. If this does not work either, we have “Plan B” sites – schools, university, sports halls, etc, where we will be able to retreat to. If we need to retreat to Plan B, we will also create a camp a bit further away from the city center. The idea is to attempt the take the squares until a certain time Thursday afternoon/early evening, and after that, we will retreat if necessary.
 • much of what happens on this day will depend on whether the occupation is easy, or not. However, it is planned that there will be action training, asambleas, specifically the square of transnational struggles, and live-streaming to other occupations around the world, as well as concerts. Creative actions can and should take place, as well. We will also have spaces where materials can be build/created for the blockade and demo.

May 18

May 19

 • international demonstration
 • asambleas throughout
 • international networking meeting

Beyond May 19

 • it is expected that people will stay in Frankfurt beyond the planned action days, where the Occupy Frankfurt camp will hopefully still exist…
 • we hope that the asambleas during the action days will result in the planning of further transnational meetings and actions

Of course, what to expect depends on who comes and what everyone plans for themselves.