Weggeefwinkel Noppes zoekt nieuw onderkomen

De enige winkel in Tilburg waar geld geen rol speelt heeft een nieuw onderkomen nodig. Ondanks het vele opknapwerk door de vrijwilligers blijkt dat Weggeefwinkel Noppes niet nog een winter in het verloederde pand aan de Telegraafstraat 5 kan blijven. Sinds de start van Noppes bijna 3 jaar geleden proberen de vrijwilligers op alle mogelijke manieren een enigszins vaste locatie voor de winkel te krijgen. Omdat de Weggeefwinkel, in tegenstelling tot La Poubelle, volledig op vrijwilligers draait en er geen geld wordt gevraagd voor de spullen, kunnen wij geen huur betalen en zijn we afhankelijk van één van de vele leegstaande panden en welwillende mensen in Tilburg.                      Zie verder het complete persbericht.

Weggeefwinkel Noppes en haar sympathisanten strijden al jaren voor erkenning en tegen langdurige leegstand. Noppes heeft contact gezocht met woningcorporaties, het gemeentebestuur en makelaars, gericht op tijdelijk gebruik van één van de vele leegstaande panden maar dit heeft helaas niets concreets opgeleverd. Er is actie gevoerd [1], een documentaire gemaakt [2], een rechtszaak gestart, het Willemsplein werd het Weggeefplein [3, 4], een plakactie geweest [5] en er zijn benefieten georganiseerd [6]. Allemaal voor degenen die de Weggeefwinkel nodig hebben. Noppes heeft in haar korte geschiedenis ook meerdere misstanden blootgelegd:

-  Op 1 april 2011 is Weggeefwinkel Noppes vrijwillig vertrokken uit de Lange Nieuwstraat 53 dat sinds oplevering in 2005 leegstond. Dit omdat betreffende vastgoedmagnaat en diens makelaar Naber beweerden dat er een huurder voor het pand was. Pas na tussenkomst van de rechter liet men het huurcontract zien dat liep tot 1 april 2012. Er is ondanks meerdere toezeggingen niets gebeurd met het nog steeds leegstaande cascopand. [7, 8, 9, 10, 11, 12]

- Op 28 maart 2011 heeft burgemeester Noordanus de petitie die oproept voor het voortbestaan van Weggeefwinkel Noppes officieel in ontvangst genomen. Met alleen mooie woorden gebeurt er niets [13]. Er is tot op de dag van vandaag geen reactie vanuit het gemeentebestuur gekomen op de 900 handtekeningen [14, 15] .

Weggeefwinkel Noppes is uitgegroeid tot een begrip in Tilburg. Mensen kunnen er gratis spullen brengen en halen. Daarnaast fungeert de weggeefwinkel als sociale ontmoetings- en werkplaats voor mensen uit de buurt en ver daarbuiten, jong en oud, van allerlei afkomst en gezindte. Vereniging Weldaad ondersteunt Noppes sinds de start en hoopt ook op hulp van buitenaf om de toekomst van de Weggeefwinkel veilig te kunnen stellen.

[1] Persbericht 16-01-10: Krakers starten lokale campagne tegen handhaving antikraakwet
[2] Korte Documentaire 24-02-11: 1 jaar Noppes
[3] Persbericht 21-03-11: Noppes opent weggeefplein
[4] Brabants Dagblad 23-03-11: Noppes gaat door op Willemsplein
[5] Bericht 24-07-11: Posteractie op oude Noppes-pand
[6] Persbericht 28-03-11: Geslaagde actieweek Noppes
[7] Brabants Dagblad 15-01-11: Makelaar Toine Naber verwacht dat gemeente ´Noppes´ laat ontruimen
[8] Persbericht 17-01-11: Noppes vertrekt niet voor leegstand
[9] Brabants Dagblad 19-01-11: Krakers geloven niet in einde Noppes
[10] Persbericht 24-02-11: Noppes spant kort geding aan tegen voorgenomen ontruiming
[11] Brabants Dagblad 10-03-11: ‘Noppes weg voor 1 april’
[12] Brabants Dagblad 23-08-11: …waarom oude locatie ‘Noppes’ nog leeg is
[13] Brabants Dagblad 10-09-10: Noordanus: ‘Noppes goed voor stad’
[14] Petitie: Weggeefwinkel Noppes moet blijven!
[15] Tilburgse Koerier 24-03-11: Noppes opent weggeefplein, petitie