17 oktober – Internationale Dag van de Armoede in Tilburg – belangrijke updates

Èèrmoej zuukt list

Wie arm is, moet slim zijn

Vrijdag 17 oktober 2014
Internationale dag van de armoede

demonstratie, manifestatie, debat, films, maaltijd, muziek, poëzie

Wie arm is, moet slim zijn. Nood zet aan tot het zoeken naar onverwachte oplossingen. Voor dit fenomeen bestaat in het Tilburgs een mooie uitdrukking: ‘èèrmoej zuukt list.’ In een stad waar meer dan 10% van de huishoudens op of onder de armoedegrens leeft is dit het aangewezen motto op de Internationale Dag van de Armoede. Zo’n 11.000 huishoudens moeten rondkomen van minimale budgeten. Vooral eenoudergezinnen zijn de pineut, 1 op de 8 kinderen groeit op in armoede.

Op 17 oktober 2014 trekt vanuit de Hall of Fame (NS-plein 5, Tilburg) een ludieke stoet door de stad, rammelend op potten en pannen of alles wat verder maar geluid maakt. Muziek, vuurspuwers en jongleurs zetten de stoet luister bij.

Tijdens de mars gaan we lawaai maken. Het is tenslotte ons doel om te worden opgemerkt. Dus breng een lawaaiapparaat mee. Dat kan een ouwe pan zijn, maar ook heel erg geschikt zijn plastic spullen, zoals een emmer of een jerrycan (die klinken ook wat minder hard in je oren)


De stoet eindigt bij Raakveld (Geefhuishof 71, Tilburg). De Halve Gare, de kookploeg van Raakveld, zorgt voor een maaltijd. Met weinig middelen toch iets heerlijks op tafel zetten, dat is de uitdaging. Wie mee wil eten dient zich aan te melden voor 15 oktober. Stuur een mail naar: info@raakveld.nl (kosten € 5).

Enkel constateren dat armoede bestaat is niet voldoende. De avond staat in het teken van oplossingen en alternatieven voor armoede. Èèrmoej zuukt list! Uiteenlopende initiatieven passeren de revue. O.l.v. Daan Taks debatteren Hans Kokke (wethouder, SP), Coen Wever (Tilburgse Anarchisten Sociëteit), Loes van Zuijlen (Verantwoord Anders), Ron Smit (Basis Inkomen Partij) en Harry Buyvoets (Vereniging Basisinkomen) over de mogelijkheden van het basisinkomen.

Voorts wordt door Fráncy van Iersel aan wethouder Kokke het Zwartboek Zorgmijders overhandigd. Mensen met een bescheiden inkomen mijden in toenemende mate de zorg. Ze kunnen het eigen risico en de zorgpremie aanvullende verzekering niet meer betalen.
Daarnaast vraagt Loes van Zuijlen steun voor haar bezwaar (en dat van zo’n 40 maatschappelijke organisaties in Tilburg) op de Kinderregeling die per 1 januari 2015 van kracht dreigt te worden. Hetgeen betekent, dat eenoudergezinnen (waarvan 94 % ‘n moeder is) 35 euro per maand minder ontvangen. Dit is een week eten !!!

En natuurlijk is er ruimte voor muziek, poëzie en film m.m.v. Theater van de verloren Tijd, Th’Woodchip Barrels en rapper Ludo K.O-Click.

15:00 verzamelen Hall of Fame, NS-plein 5 Tilburg
16:30 workshop trommelen
17:00 mars door het centrum (onderweg, bij het Factorium, gratis tomatensoep)
19:00 maaltijd bij Raakveld, Geefhuishof 71 Tilburg (reserveren nodig; meld je aan voor woensdag 15 oktober via email: info@raakveld.nl – kosten € 5)
20:30 manifestatie ‘Èèrmoej zuukt list’

Het evenement staat op Facebook: https://www.facebook.com/events/461743627301175/