17/10 Internationale Dag van de Armoede, Tilburg: De Mars van de Lege Portemonnees

mars van de lege portemonnees17 oktober 2015 – Internationale Dag van de Armoede, Tilburg: De Mars van de Lege Portemonnees

Armoede is wereldwijd, maar slaat Nederland echt niet over. Zeker tien procent van de bevolking is arm en heeft te weinig om fatsoenlijk te eten, te drinken, te wonen en te leven. Zo’n 400.000 kinderen zijn arm, 87.000 bejaarden en 768.000 andere mensen. Kinderen gaan met een lege maag naar school en ontvangen slechts een paar keer in de week een warme maaltijd. Mensen mijden zorg, omdat zij de eigen bijdrage niet kunnen betalen, of raken hun woning kwijt omdat ze de rekeningen niet kunnen betalen en in de schulden raken. Het aantal daklozen was in 2013 al 27.000. Alleen al in Tilburg leven 12.514 huishoudens (11,9 procent van alle huishoudens) van een minimuminkomen. In die a huishoudens wonen 5.780 kinderen (cijfers Tilburg: Armoedemonitor Tilburg 2014).

Misschien bent u zelf één van die arme mensen. Maar ook als u het nu redt, kan het u morgen overkomen. Vandaag heeft u een baan. Als u morgen ontslagen wordt, neemt uw inkomen af, maar niet uw vaste lasten. Schulden zijn snel gemaakt, narigheid stapelt zich op. Vandaag bent u gezond, morgen loopt u een chronische ziekte op en verdrinkt in de snel oplopende kosten. Armoede kan ons allemaal treffen. Dus gaat het protest tegen armoede ons ook allemaal aan. Kwestie van opkomen voor jezelf en voor elkaar.

Opkomen tegen armoede betekent: opkomen voor behoorlijk inkomen voor iedereen, en voor voorzieningen die zowel hoogwaardig zijn als toegankelijk. Zorg hoort gebruikers geen sloten geld te kosten, niet via eigen bijdragen, niet via hoge premies..

Er is voor dit soort dingen geld zat. In deze maatschappij incasseren bestuurders bonussen. In deze maatschappij behalen bankiers en bedrijven superwinsten. Deze steenrijke maatschappij heeft geld voor straaljagers en peperdure bouwprojecten. Armoede is nergens voor nodig als we de
rijkdommen sociaal beginnen te besteden. Een politiek die dat niet doet, is net zo asociaal als de armoede zelf.

Om dat duidelijk te maken, en om maatregelen tegen armoede te eisen, ver weg en heel dichtbij, houden wij dit protest. We gaan in optocht door de stad lopen, met lege portemonnees om armoede zichtbaar te maken. We nemen lege potten en pannen mee waarop we slaan om ons protest te laten horen. Doe mee!

Datum: zaterdag 17 oktober
Tijd: 14.00 uur
Plaats: Heuvel, Tilburg
Organisatie: Georganiseerde Weldaad http:// www.georganiseerde-weldaad.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/events/1662100857380835/
contact: bart@georganiseerde-weldaad.nl