Weggeefwinkel Noppes

Weggeefwinkel Noppes zoekt nieuw onderkomen

De enige winkel in Tilburg waar geld geen rol speelt heeft een nieuw onderkomen nodig. Ondanks het vele opknapwerk door de vrijwilligers blijkt dat Weggeefwinkel Noppes niet nog een winter in het verloederde pand aan de Telegraafstraat 5 kan blijven. Sinds de start van Noppes bijna 3 jaar geleden proberen de vrijwilligers op alle mogelijke manieren een enigszins vaste locatie voor de winkel te krijgen. Omdat de Weggeefwinkel, in tegenstelling tot La Poubelle, volledig op vrijwilligers draait en er geen geld wordt gevraagd voor de spullen, kunnen wij geen huur betalen en zijn we afhankelijk van één van de vele leegstaande panden en welwillende mensen in Tilburg. Zie verder het complete persbericht.

Weggeefwinkel Noppes en haar sympathisanten strijden al jaren voor erkenning en tegen langdurige leegstand. Noppes heeft contact gezocht met woningcorporaties, het gemeentebestuur en makelaars, gericht op tijdelijk gebruik van één van de vele leegstaande panden maar dit heeft helaas niets concreets opgeleverd. Er is actie gevoerd [1], een documentaire gemaakt [2], een rechtszaak gestart, het Willemsplein werd het Weggeefplein [3, 4], een plakactie geweest [5] en er zijn benefieten georganiseerd [6]. Allemaal voor degenen die de Weggeefwinkel nodig hebben. Noppes heeft in haar korte geschiedenis ook meerdere misstanden blootgelegd:

- Op 1 april 2011 is Weggeefwinkel Noppes vrijwillig vertrokken uit de Lange Nieuwstraat 53 dat sinds oplevering in 2005 leegstond. Dit omdat betreffende vastgoedmagnaat en diens makelaar Naber beweerden dat er een huurder voor het pand was. Pas na tussenkomst van de rechter liet men het huurcontract zien dat liep tot 1 april 2012. Er is ondanks meerdere toezeggingen niets gebeurd met het nog steeds leegstaande cascopand. [7, 8, 9, 10, 11, 12]

- Op 28 maart 2011 heeft burgemeester Noordanus de petitie die oproept voor het voortbestaan van Weggeefwinkel Noppes officieel in ontvangst genomen. Met alleen mooie woorden gebeurt er niets [13]. Er is tot op de dag van vandaag geen reactie vanuit het gemeentebestuur gekomen op de 900 handtekeningen [14, 15] .

Weggeefwinkel Noppes is uitgegroeid tot een begrip in Tilburg. Mensen kunnen er gratis spullen brengen en halen. Daarnaast fungeert de weggeefwinkel als sociale ontmoetings- en werkplaats voor mensen uit de buurt en ver daarbuiten, jong en oud, van allerlei afkomst en gezindte. Vereniging Weldaad ondersteunt Noppes sinds de start en hoopt ook op hulp van buitenaf om de toekomst van de Weggeefwinkel veilig te kunnen stellen.

[1] Persbericht 16-01-10: Krakers starten lokale campagne tegen handhaving antikraakwet
[2] Korte Documentaire 24-02-11: 1 jaar Noppes
[3] Persbericht 21-03-11: Noppes opent weggeefplein
[4] Brabants Dagblad 23-03-11: Noppes gaat door op Willemsplein
[5] Bericht 24-07-11: Posteractie op oude Noppes-pand
[6] Persbericht 28-03-11: Geslaagde actieweek Noppes
[7] Brabants Dagblad 15-01-11: Makelaar Toine Naber verwacht dat gemeente ´Noppes´ laat ontruimen
[8] Persbericht 17-01-11: Noppes vertrekt niet voor leegstand
[9] Brabants Dagblad 19-01-11: Krakers geloven niet in einde Noppes
[10] Persbericht 24-02-11: Noppes spant kort geding aan tegen voorgenomen ontruiming
[11] Brabants Dagblad 10-03-11: ‘Noppes weg voor 1 april’
[12] Brabants Dagblad 23-08-11: …waarom oude locatie ‘Noppes’ nog leeg is
[13] Brabants Dagblad 10-09-10: Noordanus: ‘Noppes goed voor stad’
[14] Petitie: Weggeefwinkel Noppes moet blijven!
[15] Tilburgse Koerier 24-03-11: Noppes opent weggeefplein, petitie


Algemene tekst

DE ENIGE WINKEL IN TILBURG WAAR GELD GEEN ROL SPEELT


We hebben allemaal wel spullen die thuis maar in de weg liggen. Op zolder, in de gang, in de schuur. “Toch zund om weg te mikke!” U zou er best iemand anders blij mee willen maken maar u weet niet wie, hoe en waar?

Breng het naar Noppes en wij geven het gratis weg!

Misschien komt u in de winkel nou net dat ene leuke jasje tegen, wat bierglazen die u nog nodig had of een toetsenbord, want laat u nou net van plan zijn geweest een nieuwe te kopen bij de elektronicazaak om de hoek. Zo heeft u toch maar even wat euro’s bespaard. En ook niet onbelangrijk: u heeft deelgenomen aan recycling, zo dragen we met zijn allen een steentje bij aan een beter milieu!

De weggeefwinkel is voor iedereen, zowel om te geven als te nemen.

Zoekt u iets specifieks, vraag het aan een van onze vrijwilligers. Misschien ligt het wel in de winkel! Er is ook de mogelijkheid een advertentie te plaatsen op het prikbord om zowel spullen aan te bieden als te vragen.

Spullen kunnen gebracht worden tijdens openingstijden van de winkel.

Denk hierbij aan spullen voor huis & inrichting, speelgoed, kleding, boeken etc.
Meubels zijn vanwege de beschikbare ruimte beperkt inleverbaar. Graag vooraf informeren.
We nemen enkel bruikbare spullen in ontvangst. Kapotte en vieze spullen/kleding nemen wij niet aan.

Dit initiatief is op touw gezet door een groep Tilburgers, jong en oud. Zij zetten zich in voor het creëren van meer vrijplaatsen bij wie milieu en welzijn hoger in het vaandel staan dan geld.

Neus gerust lekker rond, koffie en thee staan voor u klaar!