Persbericht 21-02-10

Open dag van vijftal kraakpanden in Tilburg binnenstad.

Komende woensdag is er de open dag van verschillende kraakpanden in Tilburg-centrum. Iedereen is welkom om zijn of haar vooronderstelling over kraken om te zetten tot een beleving. Wij menen dat vanwege dikwijls uit de lucht gegrepen incidenten de gehele kraakbeweging gecriminaliseerd is geraakt. Daarop gebaseerd begon de rechtse politiek over te gaan tot het voorstel van een algeheel kraakverbod. Mocht u benieuwd zijn naar de ware motieven, achtergronden en vele openbare activiteiten van en georganiseerd door Tilburgse (ex)-krakers dan zijn de volgende kraakpanden open gesteld:

Lange Nieuwstraat 53, Weggeefwinkel Noppes.

Sinds vorige maand bestaat er een winkel in Tilburg waar geld geen rol speelt. Na 5 jaar leegstand onder eigendom van een vastgoed bv heeft het winkelpand dankzij de mogelijkheid tot kraken een maatschappelijk nuttige bestemming gekregen als weggeefwinkel genaamd Noppes. Hier kan men spullen afgeven welke vervolgens weer gratis opgehaald kunnen worden. De winkel draait geheel op vrijwilligers waarvan de reguliere openingstijden iedere woensdag, donderdag en zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur zijn. Tijdens de open dag is de winkel van 13.00 tot 18.00 uur open.

Pand 2

Het monumentale pand op de hoek van de Heuvelstraat is gebouwd in 1903 en was de toenmalige leeszaal van Tilburg. Nadat er een witgoedzaak gevestigd was hebben de boven gelegen etages van wat momenteel een uitzendbureau is geruime tijd leeg gestaan. Volgens verschillende buurtbewoners stond het al 14 á 18 jaar leeg. Sinds november 2006 is dit voor de tweede keer gekraakt en opnieuw in gebruik genomen als bovenwoning. Tijdens de zomer van 2008 zijn er klassieke optredens gegeven in het kader van Incubate, Independent Culture festival. Door de arbeidzaamheid van de bewoner bent u tussen 17.00 en 20.00 uur welkom.

Bisschop Janssenstraat 1A, Autonoom Centrum

Dit voormalige schoolgebouw maakt deel uit van een grote herontwikkeling van de Pietersbuurt. Zolang de vertraagde sloopplannen blijven voortduren zijn er sinds vorige week tijdelijke werkruimtes gevestigd. Er is op vrijwillige basis hard gewerkt aan het geschikt maken van het gebouw, subsidies en dure accommodaties zijn hiervoor niet nodig. Tijdens de open dag zijn er circus-, animatie- en Japanse krijgskunst voorstellingen. In één van de muziekstudio’s wordt ook een show weggegeven en er is een vrije doorloop om de andere creatieve initiatieven te ondervinden. Het Autonoom Centrum wordt voor het eerst publiekelijk geopend van 14.00 tot 20.00 uur.

D’n Bisschop.

Nadat Maatschappelijk Werk (IMW) in de zomer van 2006 verhuisde is het betreffende monumentale pand in een lange onderhandeling tussen gemeente en projectontwikkelaar te recht gekomen. Zolang dit nog voort duurt wonen er een zestal hechte vrienden die het pand eind 2007 gekraakt hebben. Ze hebben goed contact en een overeenstemming met de eigenaar. Deze voornamelijk jonge studenten hebben er voor gezorgd dat het pand niet is komen te verkrotten door er goede zorg voor te dragen. Zo blijft het originele plan renoveren en niet slopen. D’n Bisschop is van 14.00 tot 20.00 uur opengesteld.

Pand 5

Betreffend pand stond al 20 jaar leeg voordat een kunststudente het in 1999 kraakte. Na bewoning heeft het jaren geduurd voordat al het vocht uit het huis was. De noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden zijn op eigen kosten en inzet gedaan. Er is in de afgelopen 11 jaar geen enkel wederzijds contact geweest met de speculerende eigenaar waarvan de plannen met het pand onbekend zijn. Wegens voor de open dag ongunstige studietijden bent u van 16.00 tot 20.00 uur welkom.

Daarnaast is Tilburg verrijkt met het van origine gekraakte en inmiddels gelegaliseerde Cultuurfabriek Hall of Fame. Hier komen nu jaarlijks meer dan 44.000 bezoekers en 7.500 deelnemers aan workshops op af. Vele startende bedrijven ontplooien in de Hall of Fame. Om dit alles voor elkaar te krijgen zijn er 40 jongeren actief als vrijwilliger en wordt er subsidie verleend voor met name schoolactiviteiten. Vrijwel alle succesvolle broedplaatsen zijn of zijn begonnen als kraakpand. Door kraken te verbieden ontneem je niet alleen veel mensen van hun woon- en werkruimte, er wordt ook een hele cultuur de nek omgedraaid.